Sorteer op
Sorteer op

CHOCOLADE

 

Vegan chocola – Chocolade is vegan (in pure vorm)

Chocolade in zijn pure vorm kan niet veganistischer zijn dan het al is. Het komt van cacao, wat plantaardig voedsel is. Maar tegen de tijd dat de cacao van de plant je bereikt, heeft het een rigoureuze verwerking ondergaan met toevoegingen van melk of melkvet, waardoor het onder de categorie van dierlijk voedsel valt. Veganistische chocolaatjes zijn veel puurder, gezonder en lekkerder dan die met kunstmatige toevoegingen en goedkoop dierlijk vet.

Ingrediënten van Vegan Chocola

Bij het afstruinen van de winkels naar de beste vegan chocolaatjes hoeft men niet specifiek te zoeken naar een gecertificeerd vegan logo; veel chocolaatjes van superieure kwaliteit zullen zeker voldoen aan de criteria om er geen dierlijke ingrediënten in op te nemen.

  • Zoek naar de ingrediëntenlijst met weinig maar natuurlijke ingrediënten die een goed en gezond alternatief vormen voor chocolade op basis van melk.
  • Wees ook op uw hoede voor geheime ingrediënten zoals caseïne, lactose of wei, die ook melkderivaten zijn.
  • De meeste soorten donkere chocolade mogen geen toevoegingen op melkbasis bevatten. Als je echter merkt dat het een label heeft dat zegt dat het meer dan 0% cholesterol bevat, dan is dit een indicatie dat het dierlijke ingrediënten bevat.

Veganistische chocolaatjes hebben een hoger gehalte aan cacao, cacaoboter, suiker en soms andere natuurlijke plantaardige smaken om je een smeltend mondgevoel te geven. Melkchocolade is ook niet altijd niet-veganistisch, aangezien we alternatieve niet-zuivelmelk en melkproducten hebben die de traditionele melkingrediënten in chocolade vervangen.

Welke chocolade is eigenlijk vegan?

Nu we hebben vastgesteld dat chocolade vegan kan zijn, hoe bepaal je dan welke repen geschikt zijn? Er zijn in wezen twee soorten veganistische chocolaatjes: pure chocolade die sowieso geen dierlijke producten bevat, en chocolaatjes gemaakt met alternatieve zuivelvrije melk. Het hoogste percentage pure chocolaatjes is veganistisch, omdat er geen melkproducten aan worden toegevoegd. Chocolade die 100% cacao is, is zeker veganistisch, omdat ze niets anders hebben dan chocolade. In de Big V Store is alle chocolade veganistisch!

Alles tussen 65 en 100% is MEEST waarschijnlijk, maar nogmaals, u moet waarschijnlijk de ingrediënten controleren voordat u tot die conclusie komt. Traditionele melkchocolade bevat, zoals de naam al doet vermoeden, melk en is absoluut niet vegan vriendelijk. Sommige chocoladebedrijven gebruiken echter kokosnoot of een andere plantaardige melk om zuivel te vervangen voor een romige en zachte smaak, zodat zelfs veganisten kunnen genieten van een 'melkchocolade'.

Veganistisch goedgekeurde ingrediënten die je op een reep zou kunnen zien, zijn cacaoboter, cacaopoeder, chocoladelikeur, bepaalde zoetstoffen en vanille. Sommige chocolaatjes zijn misschien 'per ongeluk veganistisch', wat betekent dat ze niet als veganistisch zijn geëtiketteerd, maar er zijn nog steeds geen sporen van dierlijke ingrediënten. Een algemeen veilige vuistregel om te volgen is dat hoe meer ingrediënten er op een chocoladereep of snoep zitten, hoe groter de kans is dat het niet veganistisch is.

De gezondheidsvoordelen van vegan chocola

Geloof het of niet, maar er zijn eigenlijk veel voordelen verbonden aan het af en toe eten van een matige hoeveelheid pure chocolade. Omdat het uitsluitend is gemaakt van cacaobonen en cacaopoeder, is het veganistisch, en daarom zou het niet moeilijk zijn om te zeggen dat deze voordelen ook van toepassing zijn op veganistische chocoladeproducten, op voorwaarde dat ze niet vol suiker zitten om te compenseren het gebrek aan zuivel.

In pure chocolade zitten ontzettend veel antioxidanten. Uit onderzoek blijkt dat wanneer je dagelijks meer dan 200 milligram van deze antioxidanten binnenkrijgt, dit een positief effect heeft op de elasticiteit van je bloedvaten. Dit komt neer op 10 gram pure chocolade.

Natuurlijk, als je geen fan bent van de nogal ruwe, bittere smaak van donkere chocolade, zul je niet overtuigd zijn van de gezondheidsvoordelen ervan en de zoete, romige smaak van de melkvarianten opgeven. Gelukkig is veganisme in opkomst en de voedingsindustrie laat de kans om wat geld te verdienen aan deze trend niet voorbij gaan. Er zijn tal van plantaardige, zuivelvrije repen die de smaak van melkchocolade behoorlijk goed nabootsen.

Hoe herken je donkere vegan chocolade?

Er bestaan ​​wel veganistische versies van pure chocolade, maar die zijn vrij zeldzaam. De meeste merken die veganistische donkere chocolade maken, gebruiken ingrediënten die grotendeels of volledig plantaardig zijn. En daarom draagt ​​vrijwel alle plantaardige pure chocolade een vegan label. Vegan pure chocolade spotten is relatief eenvoudig, je hoeft alleen maar op het vegan label te letten.

Maar pas op, sommige donkere chocolaatjes zeggen dat ze plantaardig zijn of hebben labels die iets soortgelijks zeggen. Maar dit betekent misschien niet dat ze 100% veganistisch zijn, ze kunnen nog steeds sporen van dierlijke producten bevatten.

Nog een kleine tip om te onthouden bij het kopen van pure chocolade...

Het percentage cacao vertelt je hoeveel cacao er in de chocoladereep zit. Probeer waar mogelijk donkere chocolade te kiezen die tussen de 55 en 85% cacao bevat.

Waarom vegan chocolade kopen bij de Big V Store?

De Big V Store wil de consument inspireren duurzamer en dierenleedvrij te shoppen. Naast dat alle producten vegan zijn hebben ze minimaal één duurzame plusfactor zoals biologisch, ecologisch, plasticvrij, fair trade, recycle, circulair en/of lokaal. Bij de producten staan de volgende icoontjes om het simpel en overzichtelijk te maken welke duurzame plusfactoren de producten hebben. Veel shop plezier.

 

© 2018 - 2022 Big V Store | sitemap | rss